Шефове на водещи френски технологични компании предупредиха, че ограниченията за имиграцията, предложени от крайнодясната партия "Национален сбор", представлява заплаха за амбицията на страната да стане водещ лидер в сферата за изкуствения интелект в Европа, предаде "Ройтерс".

След тежката загуба на партията на Еманюел Макрон на европейските избори, френският президент свика предсрочни избори, като Франция ще гласува за ново Народно събрание на 30 юни с втори тур на 7 юли.

Макрон си сложи като приоритет подкрепата за местните технологични компании, като улесни стартиращите компании да наемат служители от чужбина, лобира срещу регулациите на Европейския съюз, които смята за твърде строги, и привлича инвестиции от Amazon и Microsoft.

Но крайнодясната партия на Марин Льо Пен, която се предполага, че ще спечели най-много места на изборите, обеща да намали броя на работниците от чужбина, допускани във Франция, и да наложи по-голям контрол върху чуждестранните инвестиции.

"Национален сбор" с най-големи шансове за победа на предсрочния вот във Франция

"Национален сбор" с най-големи шансове за победа на предсрочния вот във Франция

Но вероятно няма да има мнозинство

Според технически ръководители това може да подкопае амбициите на страната за развитието на технологии с изкуствен интелект. С това становище се съгласи Жулиен Лоне, главен изпълнителен директор на стартъпа за изкуствен интелект, като обясни, че в предишните две стартъп компании, в които е работил, имиграцията на квалифицирани кадри във Франция е "голям двигател на таланти".

Особено внимание обърна на студентите, които идват да учат и карат стажове в различни компании и в крайна сметка остават в страната. "Това е невероятен поток за млади таланти", допълни Лоне.

Камил Лемардели, генерален директор на стартираща образователна компания в Париж, коментира, че предложената политиката на "Народен сбор" може да създаде не толкова приветлива среда за международни професионалисти, което пък може да повлияе на по-широкия бизнес климат.

"Това може да има вълнообразен ефект върху иновациите и конкурентоспособността за цялата френска технологична екосистема", подчерта още Камил Лемардели.

През последните седмици Франция се опита да утвърди позицията си на лидер в областта на ИИ. Бизнес и политически лидери от цял ​​свят присъстваха на годишната конференция на VivaTech в Париж.

Хюго Вебер, ръководител на връзките с обществеността на фирма за електронна търговия, също смята, че предложените политика от "Народен сбор" за ограниченията на чуждестранни работници биха могли да подкопаят стремежа на Франция към лидерските позиции в ИИ сферата. Той описва политиките на партията като "фундаментално вредни" за технологичната екосистема в страната.

Компанията, за която работи Вебер, която наред с други услуги предлага базирани на AI решения за онлайн търговци на дребно, разчита на инвестиции от глобални фондове за рисков капитал и способността да набира таланти от чужбина.

"Загрижен съм за способността на френските стартиращи компании да продължат да привличат финансиране и да останат дестинация за технологични таланти, особено в областта на ИИ", посочи Хюго Вебер.

Управляващите във Франция плашат с финансова криза при победа на Льо Пен

Управляващите във Франция плашат с финансова криза при победа на Льо Пен

Междувременно Льо Пен обвини Льо Мер и Макрон, че лъжат за състоянието на френската икономика