Крайнодясната пратия на Франция "Национален сбор" (Rassemblement National) на Марин Льо Пен, известна преди като "Национално движение", вероятно ще спечели предсрочните избори в страната, съобщава "Ройтерс".

В същото време, няма да постигне абсолютно мнозинство.

Партията на Льо Пен би спечелила 235 до 265 места в Националното събрание, много повече от сегашните 88, но и по-малко от 289, необходими за абсолютно мнозинство

Центристкият алианс на президент Еманюел Макрон вероятно ще намали наполовина своите депутати от 250 на 125-155.

Левите партии могат заедно да контролират 115 до 145 места, въпреки че всяка партия може да се кандидатира самостоятелно.

Такива са резултатите от първото проучване на общественото мнение, публикувано след шокиращото решение на президента Еманюел Макрон да разпусне парламента.

Проучването е на Toluna Harris, M6 и RTL.

Припомняме, че след огромната загуба за неговата партия "Ренесанс" (Renaissance) на изборите за Европейски парламент (ЕП) в неделя, Макрон обяви предсрочни избори за долната камара на парламента.

Първият тур е насрочен за 30 юни, след по-малко от три седмици, а балотажът е на 7 юли.

Французите ще направят правилния избор на предсрочния вот, уверен Макрон

Французите ще направят правилния избор на предсрочния вот, уверен Макрон

Единствената амбиция на френския президент била да е полезен за страната си

Не е сигурно, че "Национален сбор" ще управлява правителството, със или без съюз с други. Други сценарии включват голяма коалиция.

"Национален сбор" спечели 31,4% от гласовете в Европейския парламент, докато партийната коалиция Renaissance има 14,6%

Макрон ще остане президент още три години и ще продължава да отговаря за отбраната и външната политика. Но той би загубил контрол върху вътрешния дневен ред, включително икономическата политика, сигурността, имиграцията и финансите. Това на свой ред ще се отрази на други политики, като помощта за Украйна, тъй като ще има нужда от подкрепата на парламента, за да финансира каквато и да е подкрепа като част от бюджета на Франция.

"Все още сме в шок", каза пред "Ройтерс" Еманюел Пелерен, депутат от партията на Макрон. "Всичко сочи, че "Национален сбор" ще спечели относително или абсолютно мнозинство. Но това принуждава французите да се замислят какво е заложено на карта.", каза той. 

В този контекст политическите партии се надпреварваха да представят кандидати и да обсъждат възможни съюзи.

Крайната десница печели убедително евровота във Франция

Крайната десница печели убедително евровота във Франция

Партията на Еманюел Макрон претърпя сериозно поражение

Лидерите на "Национален сбор" Жордан Бардела и Льо Пен проведоха разговори в понеделник с Марион Марешал от по-малката крайнодясна партия "Реконкиста" (Reconquête). Марешал е племенница на Льо Пен и беше виден член на нейната партия, преди да разделят политически.

Бардела каза след срещата, че се водят преговори за сформиране на съюз. Той добави, че разговаря и с някои членове на консервативната партия Les Republicains.

"Горещо желая да можем да намерим начини всички да се обединим", каза Марешал пред репортери.

Лидерите на силно разделената френска левица - твърдата левица LFI, комунистите, социалистите и зелените - също водеха разговори.

"Нямаме време да отлагаме", каза пред репортери Манон Обри от LFI. "Целта е да можем да се срещнем отново, да изградим бъдещето и преди всичко да отидем и да спечелим."

Източник, близък до Макрон, каза, че 46-годишният лидер, чиято власт е намалена, след като загуби абсолютното си мнозинство в парламента преди две години, е изчислил, че има шанс да си върне мнозинството, като изненада всички.

Русия злорадства след пораженията на Макрон и Шолц на евроизборите

Русия злорадства след пораженията на Макрон и Шолц на евроизборите

Кремъл отчита, че десните партии са във възход в Европа

Руски политици със злорадство коментираха тежките поражения за партиите на френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц на изборите за ЕП.

Кремъл отбеляза, че десните партии са във възход в Европа.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви, че резултатите отразяват отчасти "неумелата политика" на двамата лидери да подкрепят Украйна във войната с Русия.

"Време е за пенсиониране. Към пепелището на историята!", написа той в социалната мрежа X.

Валентина Матвиенко, председател на горната камара на руския парламент, пък посочи, че Макрон и Шолц са "претърпели съкрушително поражение с партиите си, което още веднъж потвърждава техния провал като национални и европейски политици"

Русия отдавна ухажва лидери на европейската политическа десница, като унгарския премиер Виктор Орбан и Марин Льо Пен, и се опитва да използва всякакви признаци на разделение в Европа, които биха могли да отслабят подкрепата за Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че след евроизборите мнозинството в Европейския парламент все още ще бъде про-ЕС и про-Украйна, но възходът на десните партии е ясен.