Руски политици със злорадство коментираха тежките поражения за партиите на френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Олаф Шолц на изборите за Европейски парламент, съобщава "Ройтерс".

Кремъл отбеляза, че десните партии са във възход в Европа.

Бившият руски президент Дмитрий Медведев заяви, че резултатите отразяват отчасти "неумелата политика" на двамата лидери да подкрепят Украйна във войната с Русия.

"Време е за пенсиониране. Към пепелището на историята!", написа той в социалната мрежа X.

Валентина Матвиенко, председател на горната камара на руския парламент, пък посочи, че Макрон и Шолц са "претърпели съкрушително поражение с партиите си, което още веднъж потвърждава техния провал като национални и европейски политици".

"Нещо повече, в техния случай това е заслужен резултат, произтичащ от много години на пълно незачитане на реалните нужди на хората и обществото", написа тя в "Телеграм".

Французите ще направят правилния избор на предсрочния вот, уверен Макрон

Французите ще направят правилния избор на предсрочния вот, уверен Макрон

Единствената амбиция на френския президент била да е полезен за страната си

Русия отдавна ухажва лидери на европейската политическа десница, като унгарския премиер Виктор Орбан и французойката Марин Льо Пен, и се опитва да използва всякакви признаци на разделение в Европа, които биха могли да отслабят подкрепата за Украйна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че след евроизборите мнозинството в Европейския парламент все още ще бъде про-ЕС и про-Украйна, но възходът на десните партии е ясен.

"Тази динамика се вижда и с просто око и, разбира се, въпреки факта, че проевропейците засега запазват лидерските си позиции, след време десните партии ще им дишат във врата", изтъкна той и допълни, че Русия следи отблизо тези процеси.

Във Франция Макрон свика предсрочни парламентарни избори, като първият тур ще се проведе на 30 юни. До този ход се стигна, след като центристката му партия "Възраждане" спечели по-малко от половината от дела на "Национален сбор" на Льо Пен в евровота.

Германия не обмисля предсрочни избори въпреки краха на коалицията на Шолц

Германия не обмисля предсрочни избори въпреки краха на коалицията на Шолц

Управляващите претърпяха тежко поражение на евровота

Песков отбеляза, че Русия ще следи внимателно предсрочния вот, "особено като вземе предвид, да кажем, изключително недружелюбното и дори враждебно отношение на френското ръководство към нашата страна".

Макрон раздразни Русия с поредица от изявления през последните седмици, включително с идеята за изпращане на европейски войски в помощ на Украйна във войната.

Преди последните президентски избори във Франция през 2022 г. Макрон обвини своя съперник Льо Пен, че е "зависима" от Русия и Путин, и посочи заем, получен от нейната партия от чешко-руска банка.

Льо Пен се срещна с Путин в Кремъл през 2017 г. След началото на войната в Украйна обаче тя осъди нахлуването на руските сили и се опита да омаловажи предишни коментари, в които изразява възхищение от руския лидер.