Германското федерално правителство няма да проведе предсрочни избори преди редовно планираните за есента на следващата година. Това заяви правителственият говорител Щефен Хебестрейт.

Управляващата коалиция претърпя тежко поражение по време на европейските избори през уикенда.

"Това правителство прави всичко възможно, за да изпълни важните решения, които предстоят", подчерта говорителят по време на пресконференция в Берлин и добави, че това ще остане във фокуса на правителството въпреки резултата от вота за Европейски парламент.

Германската опозиционна партия Християнсоциален съюз (ХСС) засили призивите за предсрочни избори в Германия, след като Париж обяви планове за предсрочен вот заради неуспеха на управляващата партия "Възраждане" на евроизборите.

В Германия на евровота и трите партии в правителството на канцлера Олаф Шолц изостанаха от консерваторите и крайната десница.

С29,5% подкрепа ХДС/ХСС бе категоричният победител, а "Алтернатива за Германия" се нареди на втора позиция с 16,5%. Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на Шолц пък получи най-слабия резултат в историята си - 14%. Коалиционните ѝ партньори - "Зелените" събраха едва 12% подкрепа, а третият коалиционен партньор - Свободната демократическа партия - едва 5%.

Тежко поражение за коалицията на Шолц на евроизборите в Германия

Тежко поражение за коалицията на Шолц на евроизборите в Германия

ХДС/ХСС повежда, на второ място се нарежда "Алтернатива за Германия"