Продължават критиките около визитата на френския външен министър Мишел Алио-Мари в Тунис.

Припомняме, преди известно време стана ясно, че тя е прекарала почивката си около Коледните празници в страната, именно когато северноафриканската държава беше разкъсвана от конфликти.

Силно недоволство и дори призиви за подаване на оставка предизвика фактът, че Мишел Алио-Мари е използвала няколко пъти частен самолет на туниски бизнесмен, близък до сваления режим. Министърката е пътувала заедно със своите родители в Тунис.

Този факт предизвика и серия от нови критики към нея от страна на медиите и френската опозиция. Две издания  - „Mediapart" и „Canard", разпространиха информация за сключени сделки между родителите на Алио-Мари и тунизийски бизнесмен.

Заради скандала френският външен министър беше изслушана в парламента. Пред депутатите тя потвърди, че е пътувала до Тунис, но изтъкна, че не е извършила нищо нередно и че е платила ваканцията си със собствени средства.

Министърът упрекна и опозицията в нечестна и компроматна война. Колкото и лъжи да отправяте, това не ги прави истина, категорична бе Мишел Алио-Мари.

Заради скандала, преди седмица френският президент Никола Саркози посъветва министрите от кабинета си да избират Франция за място, където да почиват.