Министърът на екологията и бивш председател на долната камара на френския парламент Франсоа дьо Рюжи е готов да изплати всяко едно незаконно прахосано евро, ако одитът разкрие някакви нарушения. Това съобщиха в четвъртък от BFMTV. Телевизията уточнява, че обещанието на Дьо Рюжи е дадено на среща с премиера Едуард Филип.

Според източници на BFMTV, по време на срещата, министър-председателят подчерта, че "всеки служител трябва да отговаря на изискванията за прозрачност ". Дьо Рюжи отбеляза, че е готов да "изплати всяко спорно евро", ако е налице "несигурност относно незаконното използване на държавни средства във връзка с резултатите от одита".

Онлайн изданието Mediapart съобщи, че Дьо Рюжи, когато е бил председател на Народното събрание от октомври 2017 г. до юни 2018 г., е организирал редица скъпи обществени партита в официалната резиденция. Според сайта обаче гостите не са били пряко свързани с политиката и работата му, а са били предимно приятели на съпругата му Северин де Руж, журналист в модното списание "Гала".

Коментирайки тази информация, Дьо Рюжи каза, че всичко това са били вечери, които се провеждат за представителни цели.