Френски прокурори съобщиха, че проучват доклад на Агенцията на Европейския съюз за борба с измамите (ОЛАФ), в който крайнодясната кандидатка за президент Марин льо Пен и членове на нейната партия са обвинени в присвояване на средства от ЕС на стойност хиляди евро, съобщи "Ройтерс".

Парижката прокуратура потвърди, че проучва доклад, който е получила от ОЛАФ на 11 март.

Разследващият уебсайт Mediapart писа в събота, че в доклада на ОЛАФ се твърди, че Льо Пен е присвоила 140 000 евро публични средства, като членовете на партията са отклонили общо 617 000 евро.

Марин Льо Пен настига Макрон, седмици преди вота във Франция

Марин Льо Пен настига Макрон, седмици преди вота във Франция

Макрон отдавна е фаворит за изборите в два тура на 10 и 24 април

Никой от тях не е обвинен в пряка печалба, а в това, че е поискал средства от ЕС за разходи за персонал и събития.

Офисът на Льо Пен не беше открит за коментар, отбелязва "Ройтерс".

"Французите няма да бъдат заблудени от опитите на Европейския съюз и европейските институции (...) да се намесят в президентската кампания и да навредят на Марин льо Пен", заяви Жордан Бардела пред радио Europe 1.

Той уточни, че партията му е подала две правни жалби срещу ОЛАФ и че ще подаде трета в отговор на доклада.

В разговор с телевизия BFM адвокатът на Льо Пен - Родолф Боселют заяви, че клиентката му отрича обвиненията. Той заяви, че тя все още не е разпитана и че нито той, нито Льо Пен са виждали доклада на ОЛАФ.

Льо Пен е обект на разследване от 2017 г. насам като част от проверка за предполагаема злоупотреба със средства на Европейския съюз за заплащане на парламентарни сътрудници.

Хиляди на протест срещу льо Пен във Франция

Хиляди на протест срещу льо Пен във Франция

Но победата на Макрон на балотажа не е сигурна

Льо Пен и Еманюел Макрон се изправят един срещу друг на балотажа в президентските избори на Франция. Проучванията на общественото мнение показват, че Макрон има преднина на втория тур следващата неделя.