Хиляди противници на крайната десница протестираха днес из цяла Франция срещу вероятността Марин льо Пен да спечели балотажа срещу настоящия президент Еманюел Макрон, насрочен на 24 април, съобщи "Ройтерс".

 "Срещу крайната десница. За справедливост и равенство, а не Льо Пен в Елисейския дворец", гласяха издигнатите лозунги.

"Ако крайната десница е на власт, ще видим сериозен срив на демократичните, антирасистките и прогресивните лагери", заяви Доминик Сопо, президент на SOS Расизъм, който заедно с десетки правозащитни групи, съюзи и асоциации призова за протестите. Хората трябва да осъзнаят, че въпреки гнева им към Еманюел Макрон и неговата политика, няма равенство между либерален, консервативен кандидат и крайно десен кандидат.

Полицията предупреди за възможни инциденти, тъй като демонстрантите се събраха в около 30 града, но протестите приключиха мирно.

Макрон проведе митинг в Марсилия, докато се опитва да убеди левите избиратели да го изберат на 24 април, е малко по-напред в проучванията на общественото мнение.

"Крайнодесните са риск за страната ни", каза той на привържениците си.

Льо Пен нарече Макрон най-авторитарния президент на Франция

Льо Пен нарече Макрон най-авторитарния президент на Франция

Никога не сме имали президент, който да е показал повече признаци на екстремизъм, твърди тя

На първия тур на изборите Льо Пен завърши с 23,1% от гласовете в сравнение с 27,85% за Макрон.

Тази седмица проучване на IPSOS-Sopra-Steria в събота показа, че президентът ще печели балотажа с 55,5% от гласовете.

Той спечели подкрепата на бившите президенти Никола Саркози и Франсоа Оланд. Стотици знаменитости и спортни фигури също го подкрепиха срещу Льо Пен.

Льо Пен, чиято позиция е антиимиграционна и евроскептична, през последните години се стреми да смекчи имиджа си и този на нейната партия. Опонентите, включително Макрон, казаха, че програмата ѝ е пълна с лъжи и фалшиви обещания - обвинение, което Льо Пен отхвърли.

Снимка 570875

Източник: EPA/БГНЕС

Льо Пен отхвърли планираните протести като недемократични.

Но Макрон, чийто понякога груб стил и политики, които се отклониха вдясно, разгневи много избиратели и вече не може автоматично да разчита на тази подкрепа.

Подчертавайки как за някои гласоподаватели избирането на Макрон не е лесно решение, един банер гласеше в Париж: "Нито Льо Пен, нито Макрон".

Изборите във Франция и  бъдещето на цивилизацията

Изборите във Франция и бъдещето на цивилизацията

Като цяло изборите във Франция не показват нищо ново. Не показват нищо повече от битовия идеал на "белия човек" (който от доста време не е съвсем бял, но да се надяваме, че поне е останал човек)