Френските дипломати ще стачкуват за първи път от 20 години в четвъртък в знак на протест срещу предполагаемата липса на признание и реформите, налагани от президента, които според тях биха могли да навредят на световната репутация на Франция, предава Ройтерс.

Инициативата спечели подкрепата на 500 държавни служители на Министерството на външните работи и получи широко одобрение от висши дипломати и посланици в социалните медии.

Стачката идва в лош момент за президента Еманюел Макрон - в края на председателството на ЕС до 30 юни, когато той се стреми да играе водеща роля в отговора на блока на руската инвазия в Украйна и търси популярност за началото на новия си президентски мандат.

Реформите в публичния сектор ще доведат до промяна в структурата на дипломатическата кариера, включително премахване на специалния статут за висши служители на външното министерство, което означава, че те ще попаднат в по-широк кръг от държавните служители.

"Реформата на висшата държавна служба е последната атака срещу нашите професии, нашия опит, нашето бъдеще", се казва в съобщението за стачка за 2 юни, изпратено от синдикатите.

"Тази реформа отразява неразбираемо желание да се подкопае нашето Министерство и рискува трайно да отслаби способността на страната ни да проектира интересите си и да се защитава в света".

Франция има третата по големина дипломатическа мрежа в света с около 1800 дипломати и общо около 13 500 служители, работещи във външното министерство.

Много дипломати, с които Ройтерс разговаря, казаха, че реформата е просто кулминацията на годините на лошо отношение, при които персоналът е спаднал с около 20% от 2007 г. насам и многократните бюджетни съкращения, точно когато изискванията към службата са се увеличили. Условията са се влошили по време на пандемията от COVID-19, са заявили те.

Миналите обвинения на Макрон срещу дипломати, че работят срещу изпълнителната власт, и усещането, че работата на външното министерство не винаги се признава, също не се приемат добре.

Някои казват, че назначаването от Макрон на дипломата от кариерата Катрин Колона за външен министър е било усилие да успокои дипломатическия корпус на страната му.

Макрон ще обединява нацията за по-силна Франция през втория си мандат

Макрон ще обединява нацията за по-силна Франция през втория си мандат

Той е решен да превърне Франция в "екологична сила"