През тази нощ френските военни в Мали са установили контрол над летището в град Кидал, което наскоро беше превзето от ислямистите, предадоха информационните агенции.

„Френски самолет кацна на пистата в Кидал." - съобщава представител на местните власти, цитиран от агенция „Франс прес". По думите му, над района патрулират хеликоптери на френските военновъздушни сили.

Данните бяха потвърдени и от представител на туарегското Национално движение за освобождение на Азауад.

Междувременно Би Би Си съобщи, че Великобритания ще изпрати 330 военни в Мали в подкрепа на френските сили, участващи в конфликта.

В британския контингент са включени 40 военни съветници, които ще обучават малийски войници. За Мали ще заминат и 200 британски войници, които ще бъдат инструктори в армията на Мали.Военните от Обединеното кралство няма да участват в бойни действия.

През последните седмици ситуацията в страната се изостри, след като ислямистите започнаха да атакуват позициите на правителствените сили в централната част на Мали.

На 10-ти в страната пристигна френски контингент, който започна съвместни действия с малийската армия. В момента в страната са разположени над 3000 френски военни. Наред с тях в бойните действия се включиха и сили на Африканския съюз.

В резултат на съвместните действия на френските и малийските военни, ислямистите бяха изтласкани от градовете Гао и Тимбукту в северната част на страната.