Френските социалисти искат създаването на  парламентарна комисия, която да разследва дали съществува връзка между освобождаването на медиците и оръжейните договори за Либия.

По този повод е депозирано предложение за резолюция в националното събрание, което е представено от президента на групата на социалистите, радикалите, гражданите и различни леви формирования, съобщава БНР.

Припомняме, Франция и Либия подписаха договор за закупуването на противотанкови ракети „Милан" в размер на 230 млн. долара

След отправените критики от страна на опозицията в страната, френският президент Никола Саркози обяви, че преговорите за продажба на оръжие между европейския концерн ЕАДС (EADS) и Либия са започнали още преди 18 месеца и са се водили при пълна прозрачност.

Председателят на националното събрание съобщи в петък, че е благосклонен към създаването на подобна комисия. 

Веднага след това от президентството и правителството обявиха, че президентът и премиерът подкрепят създаването на такава комисия.

В резолюцията се подчертава, че освобождаването на медиците, държани като заложници осем години, е поправка на една чудовищна несправедливост и се приветства факта, че Франция е дала решителния импулс с личния ангажимент на президента на републиката при разрешаването на казуса.

В същото време депутатите социалисти настояват да се изяснят точните условия на тяхното освобождаване и споразуменията между Франция и Либия.

В документа се твърди, че французите имат право да знаят "естеството на френската спогодба с една държава, която толкова малко се грижи за спазването на човешките права и международните договорености".

Ако резолюцията бъде одобрена от парламента, комисията ще бъде създадена най-рано през октомври, ще включва максимум 30 члена и ще има шест месеца за да излезе с доклад.