Софтуер, който следи подозрително поведение и багажа на пътниците, може да бъде инсталиран в 40 000 камери за наблюдение в цяла Франция, съобщиха от френската държавна железопътна компания SNCF, след като страната повишава сигурността след терористичните атаки в Париж на 13 ноември, предаде агенция „Франс прес”.

Новият софтуер проследява промените в телесната температура, повишаване на гласа и движения на тялото, които показват повишени нива на тревожност. Това съобщи Стефан Волан, един от шефовете в SNCF.

„Ние тестваме, за да разберем какво прави открояващи се хората с лоши намерения, агресори или престъпници”, каза той и допълни, че също така е било проверено до колко обществото приема такъв софтуер.

Камери, които откриват багаж, оставен прекалено дълго време без надзор, също са изпробвани, посочиха от SNCF и добавиха, че експериментите са били в пълно съответствие със закона.

Друг елемент от стратегията на SNCF е възможността за екипирането на техните служители с преносими камери, за да видят какво укриват пътниците или за откриване на подозрително поведение, а през пролетта ще пуснат приложение, което ще позволява на пътниците да алармират за опасност от смартфоните си.

Нов закон също така е в процес на разглеждане във Франция, който ще предостави на служителите по сигурността на SNCF власт да претърсват пътниците и багажа им.

До 20 декември Франция ще инсталира бариери за сигурност на гари в Париж и Лил за международният високоскоростен влак „Талис”, уточни френският транспортен министър Сеголен Роаял.

През август във влака „Талис”, извършващ курс от Амстердам до Париж, беше извършено нападение от тежко въоръжен мъж, който за щастие беше надвит от пътниците.

Пътниците, които използват услугите на свръхскоростните влакове „Талис”, за момента не се налага да преминават през проверка за сигурност.