Министърът на финансите на Франция Кристин Лагард официално обяви, че ще се кандидатира за поста директор на Международния валутен фонд, съобщиха френски медии.

Името й беше едно от спряганите за наследник на подалия оставка Доминик Строс-Кан, но едва днес тя съобщи публично на пресконференция, че ще влезе в надпреварата за шеф на МВФ. Лагард изтъкна, че ще наблегне на опита си в правителството на Саркози и този на адвокат, който има, в случай, че поеме Валутния фонд.

Ако бъде одобрена на мястото на Строс-Кан, Лагард ще бъде първата жена, оглавила МВФ след основаването му през 1945 г. Френският  министър има зад гърба си подкрепата на повечето европейски икономики, както и на Китай и на Бразилия. 

Има и други кандидати и очаквам да вляза в дебат с тях, посочи още Лагард.

Финансовият министър на Франция не показва притеснение около скандала покрай връзките си с бизнесмена Бернар Тапи, посочват френски медии. Името на Лагард беше замесено по обвинения за „злоупотреба с власт" въз основа на спор за обезщетения, изплатени на бизнесмена при сделката по продажбата на Adidas от банка Credit Lyonnais през 1993 година.

По-рано днес Русия и останалите членове на блока БРИКС изразиха загриженост относно процедурата за назначаване на нов шеф на Международния валутен фонд. Бразилия, Русия, Китай, Индия и Южна Африка публикуваха съвместно изявление, в което се отбелязва, че изборът на лидер на МВФ, основаван единствено на гражданството, подкопава легитимността на фонда.

Крайният срок за представяне на номинации за бъдещ управляващ директор на фонда е 10 юни. Окончателното решение ще бъде взето на 30 юни.