Долната камара на френския парламент гласува в подкрепа на отмяната на санкциите на Европейския съюз срещу Русия, като решението му не е правно обвързващо, но е „контра” на препоръката на социалистическото правителство, отбелязва „Ройтерс”.

55 френски депутати гласуваха „за” отмяната, докато 44 бяха „против” решението за отмяната на санкциите, наложени на Москва от ЕС, след като Русия анексира Крим и напрежението с Украйна ескалира.

Партията на бившия френски президент Никола Саркози – „Републиканците”, както и дясноцентристки и крайнолеви формации гласуваха за вдигане на санкциите. Социалистите и Зелените гласуваха срещу решението, предложено от консервативния депутат Тиери Мариани.

Санкциите са напълно неефективни днес за разрешаване на тази международна криза и са опасни за интересите на Франция”, изтъкна Мариани, който представлява френските граждани в Източна Европа и Русия.

ЕС, заедно със САЩ, наложи икономически санкции срещу Русия през юли 2014 г., удряйки нейния енергиен, банков и отбранителен сектор. Санкциите изтичат през юли и могат да бъдат удължени.