За да разрешат ситуацията в североизточната част на Сирия, Западът и Франция трябва да започнат преговори с руския президент Владимир Путин, коментира пред BFMTV министърът на външните работи на Франция Жан-Ив льо Дриан, цитиран от ТАСС.

"Необходимо е да се преговаря с Путин, защото Русия има общи интереси с Франция в тази (североизточна) част на Сирия", обяснява ръководителят на френската дипломация.

Според него, "Турция в момента е напълно сама на международната сцена. Нито Китай, нито Русия напълно я подкрепят. Русия няма всички ключове от ситуацията в ръцете си. Не мисля, че има безкрайна любов между Русия и Турция".

Путин покани Ердоган в Русия

Путин покани Ердоган в Русия

Турският президент прие поканата

В отговор на въпрос за подкрепата на Русия за Асад министърът заяви: "Русия може да прави каквото иска в останалата част на Сирия. Моят проблем е борбата срещу ДАЕШ, която вече нападна Франция и срещу която трябва да се борим с всички възможни средства, по-специално поддържайки връзки с кюрдите в Сирия, което Франция прави", допълва той.

"ДАЕШ не е победен. За ДАЕШ това е отворена врата, възможност за възобновяване", коментира той, като посочва освен операцията, проведена от Анкара, изтегляне на американски войски от района.

"Съвпадението между турската офанзива и американското оттегляне, съвпадение, което очевидно не е хубаво, поставя региона в драматична ситуация и поставя в опасност нашата собствена сигурност. Смятахме, че ДАЕШ е победен, е това не е така. Това предлага всички възможности за възраждане на ДАЕШ."

Франция зове ЕС да наложи оръжейно ембарго на Турция

Франция зове ЕС да наложи оръжейно ембарго на Турция

ЕС трябвало да осъди турската военна офанзива

"В Сирия, за да се реши настоящият проблем, е необходимо да се отблъснат не само военни средства, но и да се даде политически отговор, оказвайки натиск върху различни участници в ситуацията", каза той.

По думите му, "в момента, лагерите, където джихадистите все още се държат от кюрдите, сме загрижени, че сигурността вече не е гарантирана и че кюрдите изоставят попечителството над тези лагери. голяма опасност, затова скоро отивам в Ирак".

Жан-Ив льо Дриан иска да обсъди създаването в тази страна на международен трибунал срещу джихадистите от ДАЕШ. Франция и шест други европейски държави - Обединеното кралство, Белгия, Германия, Холандия, Швеция и Дания, обсъждат от няколко месеца възможното създаване на този международен трибунал в Ирак.

Ердоган: Няма да обявим примирие

Ердоган: Няма да обявим примирие

Турция водила война срещу терористи