Ръководителят на руските служби за сигурност (ФСБ) Александър Бортников заяви, че организатори и изпълнителите на терористичните нападения в московското метро и дагестанския град Кизляр са установени.

По думите на Бортников всички участници, както и обстоятелства по подготовката на терористичните нападения. Установени са и други престъпления, извършени от разследваните лица, посочва Бортников, цитиран от руските агенции.

Според коментара му, начинът на организация на атентатите ясно онагледява основната цел на терористите - да всеят страх сред обществото и да дестабилизират като цяло държавата.

"Това са безперспективни опити", допълва Бортников и уверява, че държавата ще предприеме още по-строги мерки за сигурност и ще се съсредоточи върху превантивните действия.
"Отговорът на терористите ще бъде жесток", увери Бортников.

По думите на Александър Бортников още през ноември миналата година 26 члена на терористичната група, взривила влака Невския експрес" са неутрализирани, а още 14 са арестувани. Припомняме, при атентата от 27 ноември загинаха 27 души.

Според руските служби основният организатор на атентата е Александър Тихомиров, известен като Саид Бурятски. За неговото неутрализиране те обявиха преди седмица.