Гърция и Испания са подложени на силен натиск от съюзниците от ЕС и НАТО да предоставят на Украйна повече системи за противовъздушна отбрана, пише Financial Times.

Въпросът ще се обсъди в понеделник на срещата на министрите на външните работи и на отбраната на ЕС в Люксембург.

По-рано Киев спешно поиска от своите западни съюзници да осигурят седем допълнителни системи за ПВО, като американския Patriot или съветския С-300, на фона на засилващите се руски атаки срещу енергийната инфраструктура на страната.

Досега само Германия обяви доставката на една система Patriot, която ще пристигне в Украйна в близко бъдеще, и призова други страни да дарят допълнителни системи.

Лидерите на ЕС използваха срещата на върха в Брюксел миналата седмица, за да призоват лично премиерите на Испания и Гърция да прехвърлят някои от своите системи в Украйна, казаха източници на FT.

Германия: Patriot в Полша са за територията на НАТО, не за Украйна

Германия: Patriot в Полша са за територията на НАТО, не за Украйна

Ламбрехт контрира предложението на полския министър на отбраната Блашчак

"Всички знаем кой ги има, всички знаем къде са и всички знаем кой наистина има нужда от тях", каза един от източниците на изданието.

Полша и Румъния, които също имат Patriot, са подложени на по-малък натиск да обмислят снабдяването на Киев предвид по-уязвимите им местоположения, казаха официални лица.

Отговаряйки на въпроси на журналисти относно възможността Полша да се присъедини към инициативата за снабдяване на Украйна със системи Patriot, министър-председателят Доналд Туск каза, че това е невъзможно, но "има други видове оръжия, които помагат за защитата на небето, и Полша ще бъде активна в това".

ЕС планира 7 системи Patriot за Украйна

ЕС планира 7 системи Patriot за Украйна

Германия ще изпрати трета система Patriot в Украйна и че други шест ще последват скоро от други държави членки