Украйна се нуждае от най-малко седем системи "Пейтриът" или други системи за противовъздушна отбрана от висок клас, за да противодейства на руските въздушни удари. Това заяви президентът Володимир Зеленски на членовете на НАТО, цитиран от "Ройтерс".

Той ги призова да увеличат военната си помощ за Киев.

В емоционална реч във видеовръзка към Съвета НАТО-Украйна украинският лидер описа сегашното ниво на чуждестранна помощ като "много ограничено" и подчерта, че Израел не е бил оставен да се справя сам по време на масирания въздушен удар на Иран в събота.

"Руският президент Владимир Путин трябва да бъде свален на земята и нашето небе трябва да е безопасно отново.. И това зависи изцяло от вашия избор, от избора дали наистина сме съюзници", изтъкна Зеленски.

През последните седмици Русия ожесточи ударите си на дълги разстояния срещу енергийната инфраструктура на Украйна и нейните градове, засилвайки натиска върху Киев на фона на бавното настъпление на по-многобройните и добре оборудвани руски сили на бойното поле на изток.

Столтенберг: НАТО работи за изпращане на повече ПВО системи за Украйна

Столтенберг: НАТО работи за изпращане на повече ПВО системи за Украйна

Конкретно се работи за осигуряването на още батареи Patriot

Зеленски посочи, че само през тази година Украйна е била атакувана от почти 1200 руски ракети, над 1500 дрона и 8500 управляеми бомби на фона на забавянето на западната военна помощ.

"Казваме го в прав текст - за защита са ни необходими още седем "Пейтриът"-и или подобни системи за противовъздушна отбрана и това е минималният брой. Те могат да спасят много животи и наистина да променят ситуацията", категоричен бе той.

Шефът на НАТО Йенс Столтенберг заяви след срещата между министрите на отбраната от Алианса и Зеленски, че съюзниците са се съгласили да предоставят на Киев допълнителни системи за противовъздушна отбрана.

"В допълнение към системите "Пейтриът" има и други оръжия, които съюзниците могат да осигурят, включително френската система SAMP/T, а много други страни, които нямат налични системи, обещаха да предоставят финансова подкрепа за закупуването им за Украйна", увери Столтенберг в Брюксел.

Украйна пак поиска ПВО - за да пази и Молдова, Румъния и Полша

Украйна пак поиска ПВО - за да пази и Молдова, Румъния и Полша

Киев зове съюзниците си за "извънредни и смели стъпки"

Зеленски настоя украинските войски веднага да получат ракети с голям обсег и артилерийски снаряди.

"Тази година не можем да чакаме да бъдат взети решения", подчерта той.

Военната помощ на САЩ беше забавена с месеци в Конгреса, но се очаква утре Камарата на представителите да гласува законопроект, който ще отблокира помощен пакет в размер на десетки милиарди долари.

"Все още чакаме нови помощни пакети от Съединените щати - американската подкрепа е под въпрос твърде дълго", отбеляза Зеленски.

Речта му беше изнесена пред Съвета НАТО-Украйна при закрити врата, но офисът му публикува текста и видеозаписа от нея на сайта си.

Зеленски: Руският терор е възможен, защото Украйна няма системи за противовъздушна отбрана

Зеленски: Руският терор е възможен, защото Украйна няма системи за противовъздушна отбрана

Направи коментар за масираната руска атака и последствията ѝ