НАТО работи за изпращане на повече системи за противовъздушна отбрана в Украйна, каза генералният секретар Йенс Столтенберг в четвъртък, добавяйки, че забавянето на предоставянето на такава помощ вреди на усилията на Киев да устои на атаките на Русия, цитира думите му Ройтерс.

"Събрахме данни за различните системи за противовъздушна отбрана, които имаме в НАТО, и се съсредоточихме върху системите Patriot. И работим със съюзниците, за да гарантираме, че те преразпределят някои от своите системи в Украйна", каза той пред репортери в кулоарите на срещата на външните министри на Г-7 в Италия.

"Работим върху възможността за осигуряване на повече батерии Patriot за Украйна. Ние сме в диалог с някои конкретни страни", каза Столтенберг, наричайки доставката на Patriot "критична", тъй като това е най-модерната отбранителна система, на която Алиансът може да разчита.

Столтенберг каза, че други отбранителни системи също могат да бъдат предоставени на Украйна, включително ракетната система земя-въздух NASALS.

"Забавянето на доставката на противовъздушна отбрана означава, че повече руски ракети ще ударят целите си в Украйна. Забавянето на доставката на боеприпаси означава, че Русия ще може да напредне повече по фронтовата линия", добави той.

Столтенберг каза, че заседание на Съвета НАТО-Украйна ще се проведе в петък и че се очаква президентът на Украйна Володимир Зеленски да участва виртуално.

"Окуражен съм от ангажимента и решимостта на съюзниците от НАТО да отстояват защитата на Украйна", каза той пред репортери, добавяйки, че има обнадеждаващи признаци, че Конгресът на САЩ може скоро да отключи пакет от помощ за Украйна на стойност 60,84 милиарда долара.

Русия вижда и с просто око неблагоприятната позиция на Украйна на фронта

Русия вижда и с просто око неблагоприятната позиция на Украйна на фронта

Колониалната помощ на САЩ нямало да промени ситуацията