Неуспехите в първия етап на контранастъплението принудиха Украйна да промени тактиката, пише вестник Financial Times.

Военен персонал, интервюиран от FT, описва първите дни на контранастъплението на Украйна като "хаос". Военното настъпление беше придружено от инциденти с приятелски огън, а опитите за атака се превърнаха в спасителни операции, след като украинците бяха спрени от минни полета, противотанкови ракети и атаки на руски хеликоптери Ка-52.

Досега Украйна е загубила около една пета от оръжията, предоставени й от НАТО, пише Financial Times.

В резултат на това Киев промени тактиката и това, според украинските командири, изглежда постига осезаеми резултати на бойното поле.

Вместо щурмови действия украинските военни преминаха към масирано използване на артилерия, превъзхождаща руската по обхват и точност. Това им позволява да осигурят напредъка на челните групи и да постигнат тактически успех без големи загуби.

"Ние нанасяме удари по врага, след което нашата пехота настъпва", казва Виктор, командир на батарея от американски гаубици M777. "Ние подготвяме условията на място, така че нашите войски да понесат минимални загуби."

Западните страни също имат въпроси относно тази стратегия - на първо място дали Украйна може да се придържа към нея достатъчно дълго или да постигне такъв военен пробив, който да принуди Москва да седне на масата за преговори. Има опасения, че украинските въоръжени сили изчерпват артилерийските си снаряди твърде бързо и твърде бавното военно настъпление може да даде на Русия време да се окопае и да обучи нови сили.

Но в краткосрочен план тази тактика намали украинските загуби. Загубите на личен състав и броят на повредените танкове и бойни машини на пехотата на западните страни са намалели в сравнение с първите две седмици на контранастъплението, докато Украйна отбелязва малки, но стабилни печалби, отбелязва вестникът.

Украйна настъпва по южния фронт

Украйна настъпва по южния фронт

Осъществен е начален пробив в Запорожка област