Великите лидери създават институции, които не зависят от "правилния цар" - Путин не успя да го направи, коментира професорът от Станфордския университет Франсис Фукуяма в интервю за грузинската телевизия STV.

"Великите лидери създават институции, които не зависят от правилния цар, седящ на трона. Той не направи това. След като си отиде, ще има хаотично борба за власт, чиито резултати трудно може да се предскажат." - посочва Фукуяма.

На въпрос дали си представя, че някога в Русия ще има истинска демокрация, той отговаря, че при сегашния режим това е невъзможно, но младото поколение би могло да води битка за това.

"Смятам, че в Русия има много млади хора, които не искат да живеят в такава страна, в каквато живеят сега. Те ще имат възможност да изразят мнението си, дори ако то политически бъде отхвърляно. Смятам, че ще има сериозна борба. Сега автократичната система е вкоренена много дълбоко, но не мисля, че е невъзможно за новите поколения да изберат различен път." - смята професорът от Станфорд.

Той допълва, че изходът е в смяна на режима, а Путин не е вечен.

Путин се шегува с мандат до 100 години

Путин се шегува с мандат до 100 години

Избори с очакван победител в Русия