Американският президент Джордж Буш оповести началото на срещата на Г-20, която се провежда в Националния музей на строителството във Вашингтон.

Членове на групата на 20-те, създадена през 1999, са - Аржентина, Австралия, Бразилия, Великобритания, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Канада, Китай, Мексико, Южна Корея, Русия, Саудитска Арабия, САЩ, Турция, Франция, Япония и Европейският съюз.

Буш в твърде лаконично изявление, заяви че кризата не е свършила и има да се върши много работа.
Той подчерта, че очаква на срещата да бъдат проведени много ползотворни разговори.

На влизане в музея американският държавен глава сподели впечатленията си от работната закуска на лидерите на 20-те, домакинствата от Буш.

Радвам се, че лидерите потвърдиха принципите на откритите пазари и свободната търговия, заяви Буш.

По думите му една от опасностите по време на криза като настоящата е, че хората започват провеждането на протекционистка политика.

В един от най-големите форуми по рода си от десетилетия насам американският президент Джордж Буш и още 20 световни лидери се срещат на закрито заседание.

Очаква се срещата да завърши с приемането на конкретен план за действие за справяне с финансовата криза.

В навечерието й Буш коментира - залозите наистина са големи, заяви.
Милиарди работещи хора разчитат на нас да засилим финансовата система за дълъг период от време.

Още преди 20 дни Москва обяви, че президентът Медведев ще оповести във Вашингтон руското предложение за изменение на световната финансова система.

Дни преди Г-20 да се съберат във Вашингтон британският The Independent изрази съмнението си от ефективността на тази така дълго чакана среща.

В обширна статия кореспондентът на изданието съветва - бъдете предпазливи към заглавията в новините, които тези лидери ще се опитат да създадат, мотивирайки се - среща без дневен ред, криза без общо установена причина, домакин е страна без функциониращо правителство.