Лидерите на седемте най-развити индустриални страни (Г-7) настояват движението на талибаните да не създава пречки през желаещите да напуснат Афганистан до 31 август, съобщи Дойче веле. На 24 август се проведе виртуална среща на Г-7, участниците в която приеха съвместно изявление.

Голямата седморка смята да сключи споразумение с талибаните, в което изискването за свободно напускане на страна да стане основополагащо условие за взаимодействие с новата власт в Афганистан.

Освен това лидерите настояват за спазване на международните правни норми с сферата на хуманитарното право и на човешките права, включително правата на жените и момичетата, както и на малцинствата.

Те посочват, че Афганистан никога повече не бива да става убежище за терористи и източник на терористични заплахи за други страни.

Канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви, че на срещата не е било прието удължаване на сроковете за евакуация. Преди срещата американското правителство заяви, че има намерение до 31 август да евакуира всички американци от Кабул, както и афганистанците, които са работили с американската страна. От своя страна европейските съюзници на Вашингтон, най-вече Германия, Франция и Великобритания, настояваха за удължаване на сроковете за извършване на евакуация в пълен обем.

На срещата е взето решение да се координира политиката на Г-7 за Афганистан с други страни. Предвижда се и сътрудничество във формата G20.

На срещата на седморката премиерът на Италия Марио Драги призова да се изработи единна европейска миграционна политика по отношение на бежанците от Афганистан.

Среща на Г-7 за ситуацията в Афганистан

Среща на Г-7 за ситуацията в Афганистан

Западните съюзници са изправени пред нарастваща критика