Ръководителите на страните членки на Г-7 приканиха Русия "да спре дестабилизиращите си действия", включително намесите в демократичните системи на други страни, да зачита човешките права и "да потърси сметка" от виновниците за кибератаки от нейна територия, информира "Ройтерс".

"Призоваваме Русия спешно да разследва, да обясни убедително и да представи убедителни разяснения за използването на химически оръжия на нейна територия, да сложи край на системното потискане на гражданското общество и независимите медии, а също така да установи и да потърси сметка от онези, които, намирайки се в границите ѝ, водят атаки чрез програми, изискващи откуп", заявяват в декларацията си държавните и правителствени ръководители на САЩ, Великобритания, Франция, Германия, Италия, Канада и Япония.

"Потвърждаваме интереса си към стабилни и предсказуеми отношения с Русия и ще продължим да се ангажираме (с Русия) там, където има области от взаимен интерес. Потвърждаваме призива си Русия да прекрати дестабилизиращото си поведение (...), включително намеса в демократичните системи на други държави, както и (призоваваме) за изпълнение на нейните международни задължения в областта на правата на човека", се допълва в изявлението.

По-късно говорителката на руското външно министерство Мария Захарова коментира съвместното изявление на страните от Г-7, като посочи, че предвидимостта на Руската федерация била потвърждавана от години и зависела от страните от Г-7.

"Страните от Г-7 приеха съвместно изявление, в което, освен традиционния призив към Русия да спре дестабилизиращото поведение, има и един интересен аспект. Седморката изрази заинтересованост към "стабилни и предсказуеми" отношения с Руската федерация", написа тя в своя канал в "Телеграм".

"По-рано те заявиха, че Русия трябва да бъде по-стабилна и предсказуема. Сега тази задача се счита за сфера на съвместните отношения, т. е. зависеща от всички страни. Като се има предвид, че нашата предсказуемост е потвърдена от години и дела, топката е в полето на Г-7, която не може да се похвали с много в тази сфера", подчерта руската дипломатка.