Външните министри на страните от Г-7 призоваха Русия да предостави "пълно и цялостно разкриване" относно отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в английския град Солсбъри през миналия месец, съобщава "Франс прес".

Министрите от Г-7 изтъкват в изявление, че са се съгласили с оценката на Великобритания, че е "много вероятно" Русия да е отговорна за отравянето на семейство Скрипал с разработено по времето на СССР нервнопаралитично вещество, известно като новичок.

Русия категорично отрича да има пръст в покушението, въпреки че Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) заяви на 12 април, че е съгласна с констатациите на британските власти за вида на идентифицирания токсин.

ОЗХО потвърди откритията на Лондон за Скрипал, но не посочи Русия
Обновена

ОЗХО потвърди откритията на Лондон за Скрипал, но не посочи Русия

Учени потвърдиха, че е използван нервнопаралитичен агент с "висока чистота"

ОЗХО не посочиха в прав текст вида на веществото в публикуваното си резюме, но заявиха, че е с "висока чистота".

"Ние споделяме и сме съгласни с оценката на Великобритания, че е много вероятно Руската федерация да е отговорна за атаката и че няма правдоподобно алтернативно обяснение", посочват външните министри на страните от Г-7 в изявление.

Сергей и Юлия Скрипал бяха отведени в болница на 4 март, след като бяха изложени на мощно нервнопаралитично вещество и бяха открити в безсъзнание на пейка в Солсбъри.

Няма съмнение, че Русия е отговорна за атаката срещу Скрипал, обяви Борис Джонсън

Няма съмнение, че Русия е отговорна за атаката срещу Скрипал, обяви Борис Джонсън

Русия "трябва да даде отговори"

Юлия Скрипал, която беше изписана от болницата на 10 април, заяви, че баща ѝ е "все още сериозно болен" и че тя също "все още страда от последиците от нервнопаралитичното вещество, използвано срещу нас".

Отравянето предизвика остър конфликт между Запада и Русия, който доведе до поредица от огледални експулсирания на дипломати и други мерки.

Външните министри на Великобритания, Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, САЩ и Европейския съюз призоваха Русия "спешно да отговори на всички въпроси, свързани с инцидента в Солсбъри", като нарекоха отравянето "заплаха за всички нас".

"Русия трябва да предостави пълно и цялостно разкриване на своята досега необявена програма за разработване на новичок на ОЗХО в съответствие с международните си задължения", се добавя в изявлението.