Лидерите на Г-7 предупредиха Иран да спре работа по ядрената си програма за обогатяване на уран. Те изтъкнаха, че ще бъдат готови да наложат нови мерки, ако Техеран прехвърли балистични ракети на Русия. Това съобщи Ройтерс.

Призоваваме Техеран да спре и да обърне ядрената ескалация, както и да спре продължаващите дейности по обогатяване на уран, които нямат надеждни граждански оправдания, изтъкнаха Г-7.

Според доклад на ядрения надзор на ООН, Иран бързо е инсталирал допълнителни центрофуги за обогатяване на уран в своята площадка във Фордоу и е започнал да инсталира други. Иран обогатява уран до 60% чистота, близо до 90% от оръжейния клас, и има достатъчно материал, обогатен до това ниво, ако бъде допълнително обогатен, за три ядрени оръжия, според МААЕ.

Иран трябва да започне сериозен диалог и да предостави убедителни гаранции, че ядрената му програма е изключително мирна, в пълно сътрудничество и в съответствие с механизма за наблюдение и проверка на МААЕ, включително резолюцията на Съвета на управителите от 5 юни, посочват лидерите на Г-7

Те също предупредиха Иран за сключването на сделка за изпращане на балистични ракети на Русия, които ще й помогнат във войната срещу Украйна, като подчертаха, че са готови да отговорят със значителни мерки, ако това се случи. Призоваваме Иран да спре да подпомага войната на Русия в Украйна и да не прехвърля балистични ракети и свързани технологии, тъй като това би представлявало значителна материална ескалация и пряка заплаха за европейската сигурност, допълват те.

Иран твърди, че ядрената му програма е само за мирни цели.

МААЕ призова Иран да сътудничи повече по ядрената си програма

МААЕ призова Иран да сътудничи повече по ядрената си програма

Двадесет страни са гласували "за" и две против - Русия и Китай - с 12 въздържали се,