Търсенето на единен подход към конфликта в Сирия след предполагаемата химическа атака изглежда ще доминира разговорите между външните министри на страните от Г-7 в Италия, отбелязва БиБиСи.

В Г-7 членуват САЩ, Великобритания, Германия, Италия, Франция, Япония и Канада, като Европейският съюз също е представен.

Външните министри ще се съсредоточат върху това как да притиснат Русия да се дистанцира от сирийския президент Башар ал Асад.

Съюзниците също така ще търсят по-голяма яснота от САЩ относно политиката им в Сирия, след някои очевидно хаотични послания.

Ударите в Сирия са предупреждение към други държави, отсече Тилърсън

Ударите в Сирия са предупреждение към други държави, отсече Тилърсън

Ще има отговор на потенциални заплахи

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън остро разкритикува Русия в неделя. По думите му, тя не е успяла да предотврати Сирия да извърши химическа атака в контролирания от бунтовниците град Хан Шейхун на 4 април, при който загинаха 89 души.

Ала той също така разясни, че нямало "промяна в нашето военно присъствие в Сирия" след ответния американски удар срещу сирийската военновъздушна база Шайрат и че най-важният приоритет на Вашингтон в Сирия бил да бъде победена терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава").

Тези коментари дойдоха ден, след като американският посланик в ООН Ники Хейли заяви, че нямало никакъв начин да се стабилизира Сирия с Асад като президент. Обаче през миналата седмица същата Хейли изтъкна, че премахването на Асад от власт вече не било приоритет на САЩ.

Външните министри от Г-7 се срещат в град Лука, област Тоскана днес и утре.

Във вторник Тилърсън ще посети Москва, където той ще се срещне с руския си колега Сергей Лавров.

Русия е основният съюзник на сирийския режим, като съдейства за сключването на споразумение през 2013 г. за унищожаването на химическия арсенал на Сирия. Тилърсън заяви, че провалът на Русия да гарантира унищожаването на запасите от химически оръжия на Сирия е дал възможност за извършването на атаката в Хан Шейхун.

Сирия отрече да е използвала химическо оръжие, а Русия заяви, че САЩ не са предоставили никакви доказателства, че Сирия има химически оръжия.

Съвместният команден център, състоящ се от силите на съюзниците на Асад, включително Русия и Иран, излезе с изявление, в което се изтъква, че американският ракетен удар е пресякъл "червени линии".

"От сега нататък ние ще отговорим със сила спрямо всеки агресор или всяко нарушение на червени линии от който и да е и Америка знае нашата способност да отговорим подобаващо", се посочва в съвместното изявление.