При евентуални опити за обединение на Молдова с Румъния Гагаузия незабавно ще започне да се отделя и ще се върне в независимата Гагаузка република (непризнатата държава съществуваше през 1990-1995 г.), заяви в своя канал в Telegram башканът (губернаторът) на автономната териториална единица Евгения Гуцул.

"Сигурни сме, че жителите на много съседни молдовски и български села ще ни подкрепят и ще се присъединят към нас. Но все пак се надяваме, че разумът ще надделее", предупреди тя.

Така тя реагира на думите на румънския министър-председател Марчела Чолаку, че обединението на двете страни може да стане в ЕС или извън него, но за това е необходимо желанието на молдовските граждани.

Гуцул припомни, че в Молдова живеят молдовци, руснаци, гагаузи, украинци, българи и десетки други националности. "Очакваме и нашите съседи да се отнасят с необходимото уважение към молдовската държавност и специалния правен статут на Гагаузия", подчерта Гуцул.

През пролетта на 2022 г. президентът на Молдова Майа Санду заяви, че страната може да се обедини с Румъния, ако народът го желае.

През пролетта на 2022 г. тя заяви, че обединението с Румъния може да се случи само ако народът има такова желание. Проучване на общественото мнение, проведено през декември 2022 г. от Института за развитие и социални инициативи, показва, че 53,7% от молдовците са против обединението с Румъния, а само 32,8% от анкетираните подкрепят такава идея.

Гагаузия си избра проруски управител

Гагаузия си избра проруски управител

Регионът е част от Молдова

Румъния е член на Европейския съюз от 2007 г. насам. През юни 2022 г. Молдова получи статут на кандидат за членство в блока. По-късно Брюксел реши да започне преговори с Молдова за присъединяване към съюза. Санду предположи, че Молдова може да се присъедини към ЕС до 2030 г. заедно с непризнатото Приднестровие. В момента обаче Кишинев не контролира този регион.