Около 44% от българите смятат заплахата от коронавирус е  преувеличена, докато 28% не са съгласни, а една четвърт от анкетираните от нас остават между двете мнения. Това сочат данни от проучване на Асоциация "Галъп интернешънъл" "Преувеличена ли е заплахата от COVID-19?", направено в 44 държави между октомври и декември 2023 г.

За сравнение в началото на пандемията 72% от запитаните у нас са склонни да възприемат заплахата със съмнение. Този дял постепенно намаляваше и през 2022 година достигна около 40 на сто.

Според данните българското общество по-скоро заема умерена позиция, докато съседната Румъния има по-крайна позиция като 66% от анкетираните там смятат, че заплахата от коронавируса беше преувеличена. В Северна Македония съгласието с преувеличената заплаха достига 55%.

Снимка 661170

Източник: Асоциация „Галъп интернешънъл“

Над 45% от хората в световен мащаб са съгласни, че заплахата от пандемията с Covid-19 беше преувеличена. 

Анкетираните, които не са съгласни с твърдението "Смятам, че заплахата от коронавируса беше преувеличена", са около 33% и още 18%, които не клонят в нито една от двете посоки.

При допълнително проучване на глобалните данни се установяват значителни разлики между регионите по света, както и между различни страни в самите региони.

Въпреки високата регистрирана смъртност от вируса държавите в Източна и Югоизточна Европа са най-склонни да се съгласят, че заплахата е преувеличена - Босна и Херцеговина - 75%, Косово - 71%, Азербайджан - 68%, Румъния - 66% и Грузия - 65% - са сред най-убедените.

Предишни изследвания сочат също отрицателни възприятия за националните правителства в тази част на света - с мнозинства, които са приели работата на правителството по време на пандемията като по-скоро разделяща, а не обединяваща.

Високи са нивата на съгласие и на изследваните държави в Близкия изток (47%), че заплахата от COVID-19 е преувеличена. Разпокъсани от войни, общества - Афганистан (62%), Ирак (59%) и Сирия (57%), където има значителна заплаха за живота - се оказват и сред страните, най-склонни да се съгласяват, че заплахата от коронависрус е преувеличена.

От друга страна страните в Западна Европа, Северна Америка и Латинска Америка са най-склонни да отхвърлят мнението, че заплахата от COVID-19 е преувеличена.

Най-високи са процентите на несъгласие, че пандемията от COVID-19 е преувеличена, в Испания - 61%, Мексико - 57%, Обединеното кралство - 49%, Германия - 48%, САЩ - 47%, Канада - 47% и Португалия - 46%. Всички тези страни с голямо население имаха много жертви и сериозен брой потвърдени случаи. При толкова много хора, изложени на опустошителните въздействия на COVID-19, не е изненада, че е по-малко вероятно да се вярва, че заплахата е преувеличена.

Снимка 661169

Източник: Асоциация „Галъп интернешънъл“

Въпреки това предходни изследвания показват, че страните в Европа са претърпели значителен спад в това да приемат ваксините като важни след пандемията.

В изследваните африкански страни се наблюдава голяма разлика в резултатите - в Кения съгласието с преувеличаване на заплахата от коронавирус достига до 59%, докато в Нгиерия едва 32% от анкетиртаните са съгласни с твърдението. 

Предишни изследвания показват, че страните в Африка са се оказали сериозна мишена на дезинформационни кампании относно пандемията от COVID-19. През 2022 г. трима от десетима (28%) души в седем изследвани африкански страни (включително Кения и Нигерия) вярват в слуховете, че пандемията е планирано от външни сили събитие и това вероятно повлиява и на склонността заплахата от вируса да се приеме като преувеличена.