Бившият президент на Зимбабве Робърт Мугабе e получил гаранция, че няма да бъде наказателно преследван и е бил уверен, че безопасността му ще бъде защитена в родната му страна като част от сделка, която доведе до неговата оставка. Това са разкрили източници, близки до преговорите, съобщава "Ройтерс".

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе подаде оставка
Обновена

Президентът на Зимбабве Робърт Мугабе подаде оставка

С това решение се слага 37-годишното управление на Мугабе

93-годишният Мугабе управляваше Зимбабве в продължение на близо 4 десетилетия, но се оттегли във вторник, след като армията взе властта, а управляващата партия се обърна срещу него.

Емерсон Мнангагва, бивш вицепрезидент, известен с прякора "Крокодила", трябва да положи клетва като нов президент на страната в петък.

Междувременно от Международния валутен фонд обявиха, че икономическият растеж на Зимбабве е застрашен от високи държавни разходи и неадекватни реформи.

Зимбабве някога беше една от най-бързо развиващите се икономики в Африка, но преживя десетилетия на упадък, след като бившият президент Мугабе следваше политики, включващи насилствена конфискация на търговски ферми, собственост на бели и печатане на пари, което доведе до хиперинфлация.

Крокодила ще е новият президент на Зимбабве

Крокодила ще е новият президент на Зимбабве

Бивш съратник на Мугабе идва на власт