Най-малко четири болници са били бомбардирани в северозападната част на Сирия от  началото на руските бомбардировки в края септември досега, съобщи в. „Гардиън" с позоваване на лекари и международни наблюдатели.
Припомняме, в края на миналия месец Москва предприе военна  операция, за да предотврати опасността от сваляне на Башар Асад от президентския пост.

При последната атака срещу болница в Идлиб във вторник бяха убити най-малко 12 души. Смята се, че поне трима от загиналите са медици. Оцелели разказват, че лечебното заведение е било подложени на два въздушни удара.

По думите на д-р. Мохамед Тенари, директор на бомбардираната болница в  Сармин, лечебното заведение не би могло повече да обслужва пациенти, намирайки се в една от зоните на най-ожесточени бойни действия.
Той посочва, че преди последната атака болницата е била обект на други 10 въздушни нападения.

„Гърдиън" посочва, че международни медицински организации нееднократно са алармирали, че болници в контролираните от опозицията територии системно биват бомбардирани.

От организацията „Лекари за човешки права" посочват, че са документирани 313 атаки срещу лечебни заведения от началото на протестите срещу режима на Асад през 2011 г. до края на август, като 679 медици са загинали. Уточнява се, че в 90% от случаите отговорността за това е на правителствените сили.