С грандиозни шествия и митинги за демокрация, мир, срещу насилието и в защита на свободата на словото и медиите, кипърските турци и кипърските гърци заедно отговориха на екстремистките атаки на турски ултранационалисти, които бяха извършени в началото на седмицата в северната част на столицата Никозия, съобщава кореспондентът на БНР в Кипър.

Продължаващото разделение на Кипър осигурява много удобно място за екстремизма и омразата и то постепенно ще превърне "зелената линия", която сега е между двете части на острова, в твърда граница с Турция, предупредиха организаторите на митинга.

Кипър да избягва едностранни действия, предупреди Анкара

Кипър да избягва едностранни действия, предупреди Анкара

На енергийна конференция в Истанбул премиерът също повтори позицията на Анкара

Само федерално решение ще направи Кипър сигурен и независим, заявиха те в декларацията си.

Протестът днес се проведе след грандиозния вчерашен "Марш за мир и демокрация" в северната част на Никозия по инициатива и с подкрепата на 25 синдикални организации, политически партии, граждански сдружения на кипърските турци, към който се присъединиха и кипърски гръцки активисти за мир. 

Нов провал на преговорите за Кипър

Нов провал на преговорите за Кипър

Двете страни преговаряха до ранните сутрешни часове...

В понеделник екстремисти ултранационалисти, основно турски заселници на острова, извършиха погром на редакцията на левия кипърски турски вестник "Африка" заради критика срещу турския президент Реджеп Тайип Ердоган.

Ексцесии, предизвикани от националисти, имаше в същия ден и в т. нар. парламент на самообявилата се Севернокипърска турска република.