Новата седмица започна с поредните стачни действия в Гърция.

4-дневната стачка стартира само ден, след като икономистът Нуриел Рубини заяви, че практическият банкрут на Гърция посредством преструктурирането на огромния дълг на страната е неизбежен, въпреки драстичните мерки по ограничаване на бюджетните разходи, предприети от правителството.

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу пък обеща, че съживяването на икономиката на страната няма да наложи нови съкращения в бюджета и увеличения на данъците, след като въведе изключително непопулярни мерки по затягане на коланите.

Каквото и да стане, няма да има допълнителни тежести върху работещите и пенсионерите, нито увеличение на данъците отвъд това, което вече сме приели, коментира Папандреу само две седмици преди партията му да се изправи пред изпитание на местните избори.

Всеки, както вътре, така и извън Гърция, трябва да разбере, че жертвите, направени от гръцкия народ, са безпрецедентни, каза още той.

Социалистите на Папандреу се борят да наберат подкрепа, след като партията им загуби популярност заради тежките мерки по ограничаване на бюджетните разходи, които влязоха в сила по-рано през годината, за да предпазят страната от банкрут.

Във връзка с тези действия от БДЖ съобщиха, че през дните на стачката няма да се движат двата сутрешни международни влака, както и двата следобедни международни влака, които пътуват между София и Солун.

През периода от 24-30 октомври двата международни влака „Румъния", които се движат между Букурещ и Солун (през София), ще пътуват само между Букурещ и Кулата. В участъка между Кулата и Солун пътниците от тези два влака ще бъдат превозвани с автобуси.

На 28 октомври няма да се движат спалните вагони, които пътуват между София и Атина, включени в съставите на два международни влака между България и Гърция.

„Български държавни железници" ЕАД ще възстановяват сумите на всички пътници, закупили предварително билети за пътуване с отменените влакове за Гърция.