Докато Гърция навлиза в третата си седмица, откакто за първи път бяха наложени ограничителни мерки за борба с разпространението на новия коронавирус, съществува все по-голямо безпокойство, че настъпва умора на фона на признаци, че хората започват да пренебрегват политиките на правителството.

В изказване пред телевизия ANT1 говорителят на дясното правителство Стелиос Пецас заяви, че се обмисля да бъде наложено ограничение във времето за движение на гражданите на открито.

Строга карантина за 5 общини в Северна Гърция

Строга карантина за 5 общини в Северна Гърция

В региона са изпратени и военни лекари

Обмисля се възможността да се разреши на хората да излизат от домовете си само "веднъж или два пъти (на ден) и комбиниране на движенията им, така че да са кратки", отбеляза Пецас.

Понастоящем на хората в южната ни съседка е разрешено да са на открито само по шест причини: отиване в аптека или посещение на лекар; купуване на храна; отиване до банка, когато електронните преводи не са възможни; грижа за хора в нужда; присъства на погребална сватба или кръщение; кратки тренировки.

Властите трябва да бъдат информирани за всяко предстоящо движение или по електронен път, или чрез текст. Позволени са и ръкописни формуляри, стига хората да ги носят с лични карти или паспорти.

Увеличиха се жертвите на коронавируса в Гърция, Албания и Северна Македония

Увеличиха се жертвите на коронавируса в Гърция, Албания и Северна Македония

В Румъния до момента са потвърдени 2245 случая - увеличение с 293 за последните 24 часа

Правителството е било обезпокоено от гледката на дълги опашки (от предимно възрастни) пред банките вчера.

Гръцката полиция уточни, че е имало общо 13 195 нарушения на ограниченията за движение от 23 март, когато пълната блокада влезе в сила, като са били наложени съответните глоби в размер на 150 евро.

Само вчера са регистрирани 2 561 нарушения. От 12 март, когато беше наредено на магазините да затворят, в цялата страна е имало 318 нарушения с 326 ареста.

Университетите в Гърция влизат в битка с COVID-19

Университетите в Гърция влизат в битка с COVID-19

Правителството инвестира в изследвания

Гърция беше сред първите държави в Европа, които предприеха строги мерки срещу разпространението на коронавируса. По-рано днес гръцкият компютърен учен теоретик Константинос Даскалакис, който живее в Бостън, където преподава в Масачузетския технологичен институт (MIT), заяви, че смята, че навременните мерки били помогнали да се спасят "десетки хиляди животи".

"Без мерките мъртвите в нашата страна биха нараснали между десетки хиляди до половин милион", каза той пред гръцкия телевизионен канал MEGA.

Към момента в южната ни съседка са регистрирани 1 314 заразени, от които са починали 49 души.