Гърция и Египет, които разгневиха Турция, като постигнаха споразумение за природните ресурси в Източното Средиземноморие, ще приветстват по-решителното участие на САЩ в региона при избрания президент Джо Байдън. Това заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, цитиран от "Ройтерс".

"И Гърция, и Египет ще приемат положително по-решителна роля на САЩ в Близкия изток и Източното Средиземноморие", коментира Мицотакис по време на съвместна пресконференция с гостуващия в Гърция египетски президент Абдел Фатах ал Сиси.

Кайро и Атина подписаха споразумение за частично разграничаване на морските граници през август, давайки им права върху природните ресурси в Средиземно море.

Мицотакис каза, че споразумението показва, че страните, които зачитат международното право и добросъседските отношения, могат да постигнат резултати в полза на своите народи. Той каза, че и Гърция, и Египет са готови да разширят споразумението.

Турция, която е в конфликт с Гърция заради припокриващи се претенции за енергийни ресурси в Средиземно море, твърди, че договорът нарушава собствения ѝ континентален шелф.

Споразумението се припокрива и с морските зони, които Турция договори с Либия миналата година, което беше заклеймено за незаконно от Гърция.