Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис и неговият индийски колега Нарендра Моди потвърдиха ангажимента си за укрепване на двустранните връзки между страните си. Това стана по време на тяхна съвместна пресконференция, проведена след срещата им днес, съобщава ekathimerini.

"Гърция и Индия се сближават", отбеляза Мицотакис в началото на изявленията им.

"Наблюдавам значително подобрение в нашите отношения през последните години, с голям потенциал за по-нататъшно сътрудничество, обхващащо икономика, отбрана, туризъм, култура и справяне с изменението на климата", обясни той и благодари на Моди за подкрепата му на фона на опустошителните горски пожари, засегнали страната.

Мицотакис също така подчерта значението на икономическото сътрудничество и взаимните инвестиции, като заяви, че целта на Гърция е да удвои двустранната търговия с Индия през следващите четири години.

Моди изрази съболезнования от свое име и от името на индийското население за загиналите в горските пожари и за засегнатите от катастрофата.

18 жертви на пожарите в Гърция

18 жертви на пожарите в Гърция

Проверява се възможността това да са хора, които са влезли нелегално в страната

Относно връзките между Гърция и Индия той подчерта, че добрите им отношения са съвсем естествени, предвид техните древни цивилизации.

Моди също изрази намерения да засили връзките между двете страни на стратегическо ниво. Той изтъкна, че сътрудничеството между двете нации по въпросите свързани с геополитиката, както и международните и регионалните въпроси е на високо ниво и се отнася за Средиземноморието и за Индо-Тихия океан.

Индийският премиер се позова и на съвместното решение на двете страни да засилят сътрудничеството си в различни сектори, включително отбраната, сигурността и инфраструктурата.

Той също подчерта целта за удвояване на двустранната търговия до 2030 г. и добави, че по-рано през деня е подписано споразумение в областта на селскостопанското производство.

По-рано в петък гръцкият президент Катерина Сакеларопулу приветства Моди в президентския дворец. По време на специална церемония му връчи Големия кръст на Ордена на честта.

Индия и Китай се споразумяха за деескалация на границата

Индия и Китай се споразумяха за деескалация на границата

Както и да върнат у дома хилядите свои войници, разположени там