Гърция и Бивша югославска република Македония се споразумяха да направят ново усилие за уреждане на спора за името, което се влачи в продължение на десетилетия и задържа на стремежите на БЮРМ да се присъедини към ЕС, съобщава "Ройтерс".

Атина блокира опитите на бившата югославска република да се присъедини към НАТО и възразява срещу кандидатурата за членство в ЕС, защото смята, че името Македония предполага териториални претенции към собствения им северен регион, който носи това име.

"Ние сме поели ангажимент да намерим решение до шест месеца", коментира Бужар Османи, заместник министър-председател на Македония, отговарящ за европейските въпроси. "2018 е златната възможност на страната ми да постигне напредък по отношение на евро-атлантическата интеграция. Ето защо ние се ангажираме да намерим решение", допълва той.

Съгласно споразумение от 1995 г. Гърция се съгласява, че страната ще бъде наречена "Бивша югославска република Македония", като временна мярка, докато спорът бъде решен.

Решението на спора с Македония е от полза на Гърция, смята Ципрас

Решението на спора с Македония е от полза на Гърция, смята Ципрас

Убеден е, че тази година е изпълнена с предизвикателства, но и с големи възможности

Османи, който посети Атина смята, че Гърция е "искрена и ангажирана" да разреши проблема. Гърците са много чувствителни по въпроса за името и в края на януари в Северна Гърция са планирани митинги срещу всеки компромис, който позволява използването на името Македония.

"Точно сега ... да създадем условия за възможно най-широк консенсус, който да остави зад нас проблемът, който пречи на страната и региона през последните двадесет и пет години", коментира говорителят на гръцкото правителство Димитрис Цанакопулос.

"Има много емоционални слоеве. Трябва да ги разкрием, за да намерим разумно решение", обяснява Османи.

Гърция може да приеме името "Нова Македония"

Гърция може да приеме името "Нова Македония"

Позиция е изразена от коалиционния партньор на премиера Алексис Ципрас "Независими гърци" на Панос Каменос