Политическият елит в Гърция се събира за намиране на решения по въпроса за кризата в страната. Това предизвика населението на страната да се вдигне на всеобща стачка, съобщи БиБиСи.

Демонстрантите се заканиха, че ще обградят парламентарната сграда, за да предотвратят налагането на тежки мерки от страна на гръцкото правителство. Активистите планират да се съберат на площад Синтагма в центъра на Атина днес.

Премиерът Георгеос Папандреу се опитва да въведе предложените от ЕС и Международния валутен фонд условия за справяне с огромния гръцки външен дълг.

Правителството призова за приемане на консенсусни решения: вдигане на данъците и намаляване на разходите, които да донесат 6,5 млрд. евро.

Правителството на Папандреу е пред угрозата да изпусне "управленските юзди", след като ключов член на партията ПАСОК подаде оставка.

Вие трябва да бъдете толкова жестоки, колкото един тигър, за да гласувате за такива мерки. Аз не съм такъв", изказа се бившият министър на спорта Георге Лианис, който съобщи, че напуска парламентарната група.

В парламентарните дебати социалистите също се обявиха остро срещу драстичните мерки. Въпреки това, правителството остава непреклонно.

Всеки грък, по-специално от новото поколение, трябва да се бори с цялата си мощ, за да помогне за избягване на  държавния фалит, който ще подкопае бъдещето на страната ", заяви правителственият говорител Георгиос Петалотис пред репортери.

ЕС и МВФ ще предоставят нови 12 милиарда евро помощ за справяне с гръцката криза следващия месец.

В понеделник кредитната агенция Standard & Poor's понижи кредитният рейтинг на страната до CCC, което е само една стъпка преди банкрута на държавата. В момента Гърция е на дъното на 131-членната класация на агенцията.