Гръцката полиция е задържала 214 сирийски бежанци, след като са прекосили река, която формира естествената граница с Турция. Това обявиха властите, цитирани от „Асошиейтед прес”.

Това е второто масово пресичане на река Еврос (Марица) напоследък – 107 бежанци бяха задържани на същата граница миналата седмица.

Полицейски служител обясни, че бежанците и други мигранти използват ниските нива на реката близо до граничния град Орестиада.

Мигрантите търсят алтернативни маршрути до Европейския съюз, след като спирането на преминаванията до гръцките острови през март, като част от споразумение между ЕС и Турция за спиране на притока от мигранти и бежанци към Европа.

Според изчисленията на гръцката полиция около 200 души се опитват да прекосят границата с Македония всеки ден, търсейки пролуки в телената гранична ограда.

Полицията в гръцката гранична зона е увеличила патрулите и проверява всички влакове, които преминават от Гърция в Македония.

В опитите си да преминат границата, някои мигранти плащат на трафиканти. Други обаче като 35-годишния афганистански бежанец Казим Гасиг опитват да намерят собствен начин да минат през планините.