Четирима чуждестранни туристи са тествани положително на коронавирус, според властите на остров Тасос, в северната част на Егейско море, съобщава "Катимерини".

Случаите, за които се съобщава са туристи, пристигнали в Гърция от Сърбия и България и са идентифицирани по време на проверки на входните пунктове на страната.

Четиримата, за които се твърди, че са безсимптомни, са прехвърлени в карантинен хотел в района.

Властите междувременно потвърдиха случай на Covid-19 на остров Наксос. Доклади в сряда определиха пациента като гръцки лекар, който преди четири дни пътувал до международното летище в Атина от Обединеното кралство през Сърбия.

Общо 183 потвърдени случая на SARS-CoV-2 бяха регистрирани в Гърция от 1 юли - когато страната отвори врати - до вторник, 7 юли.

Съобщава се, че повече от половината от случаите, което е 103 случая или 56%, са внесени.

До края на юни почти един от всеки четири случая 22,5% е свързан с пътници от чужбина. Повечето от новите случаи през последните няколко дни се отнасят за пристигащи през сухопътната граница.

Сръбски граждани с COVID-19 са влезли в Гърция през Кулата

Сръбски граждани с COVID-19 са влезли в Гърция през Кулата

85% от заразените в страната са туристи...

Гръцките здравни власти са силно загрижени за увеличаването на потвърдените случаи на коронавирус сред туристите, особено на островите.

Общо десет туристи, девет чуждестранни граждани и един грък, са установени и се намират на островите Тасос, Наксос, Евия и Корфу, като изглежда, че по-голямата част от внесените случаи са от съседни балкански страни, съобщава KTG.

"Преминаваме през "различен" туристически сезон. Пристигането на туристи на остров Тасос прави задължително спазването на всички мерки за индивидуална защита и прилагане на здравните протоколи. Ние се справяме със всеки случай със спокойствие и отговорност", коментира кметът на Тасос Елефтериос Кириакидис.

Двама туристи в община Пагайо, Кавала са тествани положително. Според местните власти те са дошли през уикенда и са се върнали в страната си.

Турист от Сърбия е тестван положително на остров Корфу, съобщи държавната телевизия ERT TV в сряда сутринта. 60-годишната жена е безсимптомна и в самоизолация, съобщават местни медии.

Двойка от Сърбия пътува до курорта Айдипсос в северна Евия в група от 20 души, като мъжът развива някои симптоми и е потърсил местния здравен център в Истия. Казано им да се качат на такси и да отидат до болницата в Ламия, на около 200 км.

И двамата са тествани положително в болницата в Ламия, съобщават местните медии. Здравните власти и Гражданската защита са нащрек, опитвайки се да проследят контактите. Те остават в болницата, като съпругата е безсимптомна.

80% по-малко туристи в Гърция в сравнение с 2019-а

80% по-малко туристи в Гърция в сравнение с 2019-а

Туризмът в Гърция е една четвърт от националния доход на страната

Гърция затвори границите си за сръбски граждани и забрани директните полети.

Провеждат се случайни проверки на граничния пункт с България, входна точка, използвана от сърбите за пътуване до Гърция.

Тестваните пътници са задължени да се самоизолират в продължение на 24 до 36 часа, до получаване на резултатите от теста.

Гръцките здравни експерти описват разпространението на коронавирус на Балканите като "особено мрачно" и предупреждават, че ако ситуацията продължи и епидемиологичната крива се увеличи, Гърция може би трябва да предприеме драстични мерки и да затвори сухопътните си граници.

Пред телевизия Skai в сряда сутринта, професор Чараламбос Гогос подчертава, че "има проблем във всички страни на Балканите".

"Ако епидемиологичната крива се увеличи, трябва да помислим за затваряне на границите,  не трябва да стигаме дотам, че да затворим напълно сухопътните граници".

Сърбия отсече: Затварянето на границата за сърби вреди на интересите на Гърция

Сърбия отсече: Затварянето на границата за сърби вреди на интересите на Гърция

Туроператорите в Сърбия също са недоволни от решението на Гърция