Върховният съд на Гърция се произнесе срещу екстрадирането на осемте турски войници, които турското правителство обвинява в участие в опита за преврат през юли миналата година, съобщиха световните информационни агенции.

Съдът също така е постановил турските офицери - двама командири, четирима капитани и двама сержанти - да бъдат освободени от полицейския арест

Определението на съдиите се съобразява с аргументите на висши гръцки прокурори, които през миналата седмица посочиха, че турските военни няма да получат справедлив съдебен процес в Турция. 

Осемте мъже избягаха с хеликоптер в Гърция след опита за преврат, но твърдят, че не са замесени в пуча. Те кацнаха в северния гръцки град Александруполис ден след опита за преврат срещу Ердоган. 

Турция ги определи за "терористи" и настоя войниците да бъдат върнати, за да бъдат съдени. Те изтъкват, че животът им в Турция би бил в опасност и посочват, че техните семейства са били уволнени от работните си места, а паспортите им са били конфискувани. След пуча мнозина турски офицери поискаха убежище в други страни от НАТО. 

Случаят представлява дипломатическа дилема за Гърция, която работи с натовския си съюзник Анкара за ограничаване на потока от мигранти през нейна територия, които се отправят след това към Западна Европа. 

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.

Малко по-късно турските власти издадоха заповед за арест на осемте турски военни, съобщи Анадолската агенция.