Гръцкото правителство вече се е договорило да отстъпи от поддържаната до момента национална позиция по въпроса за конституционното име на Македония, предаде БТА, позовавайки се на гръцкото издание "Парон".

Според източниците кабинетът на премиера Георгиос Папандреу вече се е съгласил с предложението на посредника на ООН Матю Нимиц за името "Република Вардарска Македония".

Споразумението предвижда това наименование да не се използва задължително erga omnes (спрямо всички), както настояваше Гърция досега.

Според Папандреу цената, която ще плати правителството е голяма, особено след като се появят реакциите на опозицията и на другите партии, пише kanal5.com.mk.

По-рано Канал 5 съобщи, че миналата седмица в изданието на вестника се е твърдяло, че през месец юли Нимиц е провел разговори с двете страни и е отправил своето предложение. Според изданието още тогава Атина е дала своето съгласие, а в скоро време се очаква и Скопие да даде „зелена светлина".

И македонската, и гръцката страна отрекоха да са получавали каквито и да било предложения от Нимиц.

Тази информация бе оповестена в момент, в който гръцката страна получи втория транш от помощта за стабилизиране на гръцката икономика.

Страната получи 6.5 милиарда евро от втория транш от програмата за кредитно подпомагане от ЕС и МВФ.

Гърция и Македония водят открит спор за името на бившата югославска република.
Името, под което в момента съществува Македония, съвпада с това на регион в Северна Гърция. Напрежението между двете страни се изостри през 2008 г., когато Атина наложи вето на влизането на Македония в НАТО.

Разрешаването на спора беше изведено и като едно от условията за интеграцията на страната в ЕС в последната приета от евродепутатите резолюция за напредъка на страната през 2008 година.