Гърция прехвърли непридружени деца от пренаселените мигрантски лагери към Люксембург в сряда, първото от повече от 1000, които се ускоряват на фона на опасенията относно въздействието на коронавируса върху уязвимите групи, съобщава "Ройтерс".

Очаква се друга група от 50 деца да лети от Атина към Германия в събота, а още 20 ще се отправят към Швейцария на по-късна дата. Гърция се надява следващите месеци да премести около 1600 непридружени непълнолетни.

Поне 5 200 деца мигранти от Сирия, Афганистан, Ирак и Африка живеят в момента в Гърция, много от тях при тежки условия в лагери на острови в Егейско море.

Заместник-министърът на миграцията Гиоргос Кумуцакос заяви, че макар броят на децата да е малък, това изпраща силно послание за останалите да следват примера на Люксембург, защото Гърция сега трябва да понася непропорционален дял от тежестта с бежанците.

"Гърция е изправена пред криза в рамките на криза - миграцията и пандемията заедно. Комбинацията прави една и без това трудна ситуация още по-сложна", коментира той.

След като наложи блокада още в началото, Гърция издържа на коронавирусната пандемия сравнително добре в сравнение с много други европейски страни с 2170 потвърдени случая и 101 смъртни случая до момента. Очаква се нейната икономика, след десетилетия рецесия и след дълговата криза, да пострада сериозно и от срив в туристическите резервации.

Хюман Райтс Уоч призова Гърция тази седмица да освободи всички непридружени непълнолетни лица, като заяви, че задържането им в пренаселени лагери или в полицейските килии повишава риска те да се заразят с COVID-19.

Стотици хиляди мигранти и бежанци, които бягат от конфликтите и бедността в своите страни, използваха Гърция като трамплин към други европейски страни през 2015 и 2016 г., когато споразумението между ЕС и Турция почти спря потока.

Сега Турция е домакин на около 3,4 милиона бежанци и мигранти, докато в Гърция има около 120 000, които чакат да им бъдат разгледани молбите за убежище. Много от тях са в пренаселени лагери на пет острова в Егейско море, където организации алармират, че условията за живот са тежки.

Редица европейски държави изразиха готовност да приемат доброволно част от тях, включително Италия, Финландия, Сърбия, Ирландия и Португалия, твърдят гръцките представители.

Гърция постави под карантина втори бежански лагер заради коронавирус

Гърция постави под карантина втори бежански лагер заради коронавирус

Заразеният афганистанец живее със семейството си в лагера "Малакаса"