Международният валутен фонд (МВФ) прогнозира, че Гърция ще претърпи най-тежката рецесия, свързана с пандемията от коронавируса, сред европейските икономики през тази година, съобщава "Политико".

В прогнозата си за перспективите на световната икономика, публикувана днес, МВФ предвижда, че гръцката икономика ще се свие с 10 процента, а безработицата, която вече е най-високата в ЕС, ще се увеличи до 22,3 процента през тази година.

Гърция може да забрани колите по улиците за великденските празници

Гърция може да забрани колите по улиците за великденските празници

"Няма да ходим в църквите, това не е тест за вярата, а тест за нашето лично чувство за отговорност и колективна зрялост"

Брутният вътрешен продукт на Италия ще намалее с 9,1 процента, докато Испания ще пострада от 8 процента спад на БВП.

За 2021 г. МВФ очаква гръцката икономика да нарасне отново с темпове от 5,1 процента, а безработицата да намалее леко до 19 процента.

Междувременно Гърция ще извърши тестове за наличие на коронавируса в цигански махали и домове за възрастни хора, за да открие и ограничи разпространението на коронавируса.

Тестването вече започна в няколко домове за стари хора в областта Атика (където се намира и столицата Атина), след като един дом с десетима заразени беше поставен под карантина. Тестове ще започнат да се извършват също така по-късно тази седмица в 11 цигански поселения в централната част на Гърция.

Десетки жители в циганска махала край град Лариса са дали положителна проба през миналата седмица. Махалата, в която живеят около 5000 души, беше поставена под карантина. Гръцките здравни власти изразиха загриженост относно евентуални епидемии в такива райони, където хората често живеят на тясно.

Три лагера за мигранти и бежанци в Гърция вече са поставени под карантина.