Гръцкото правителство е решено да ограничи разпространението на коронавирус през великденските празници и дори обмисля да наложи "комендантски час" за автомобилите на 18-19 април.

Позовавайки се на правителствени източници, гръцките медиите съобщават, че правителството може да наложи забрана за движението на автомобили, започвайки след затварянето на супермаркетите в 8 ч. в събота вечер и важи до полунощ неделя или дори полунощ в понеделник, който също е празничен ден.

Целта е да се попречи на гърците да посещават роднини и приятели, за да празнуват заедно Великден, както повелява традицията. Говорителят на правителството Стелиос Пецас заяви, че "посещенията на роднини и приятели за празнуване на Великден не се предвиждат".

След Възкресение в полунощ събота гърците традиционно празнуват с членове на семейството, роднини и приятели. В неделя традиционно празнуват с агнешко печено на шиш с още повече хора около претрупана маса в дворове, градини или балкони.

В Гърция погнаха свещеници, давали причастие

В Гърция погнаха свещеници, давали причастие

Други 38 души отнесоха глоби по €300

Магистралните такси на практика са затворени, тъй като полицейски патрули проверяват шофьори дали имат необходимите документи, за да живеят, където обикновено живеят. Тези, които нямат тези книжа са глобени с 300 евро, свалят им регистрационни табели за 60 дни и ги изпращат обратно у дома.

Същите проверки се извършват на пристанища и летища, влакови и междуградски автогари. Тъй като на църквите е разпоредено да извършват религиозните служби при затворени врати, полицейските патрули ще бъдат поставени извън местата за поклонение в събота вечер.

Гърция не е полицейска държава и правителството разчита на "силата на убеждаване", за да убеди гражданите, че ограничаването на движението им по-специално по празниците на Великден е най-добрият начин да се ограничи разпространението на новия коронавирус, заяви говорителят на Стелиос Пецас, цитиран от "Катимерини".

"Гражданите разбират, че това е безпрецедентна ситуация, нещо, което никога не сме преживявали досега. Всички разбират, че в момента живеем в съвсем различна рамка. Тази година няма да правим това, което правим всяка друга година".

"За съжаление няма да ходим в църквите си, това не е тест за нашата вяра, това е тест за нашето лично чувство за отговорност и колективната ни зрялост".

Пецас коментира, че това, което правителството се опитва да защити със своите увещания срещу нарушаването на правилата за самоизолация, е "това, което е отнело толкова много усилия през последните няколко седмици, за да можем да сме в състояние в края на април да излезем с план за постепенно и бавно връщане към нормалното състояние."

65% от гръцките хотели са застрашени от фалит

65% от гръцките хотели са застрашени от фалит

Финансовият министър очаква 5-10% рецесия