Кабинетът на президента на Румъния Клаус Йоханис съобщи по време на срещата на върха на Инициативата "Три морета" в Букурещ, която започна в сряда, че ще бъде подписано споразумение за включване на Гърция като 13-та участваща страна в тази група.

Украйна и Молдова ще получат статут на асоциирана държава.

След дискусиите президентът на Полша Анджей Дуда, президентът на Румъния Клаус Йоханис, президентът на Литва Гитанас Науседа и министър-председателят на Хърватия Андрей Пленкович проведоха съвместна пресконференция.

Габриел води българската делегация на "Три морета"

Габриел води българската делегация на "Три морета"

Форумът събира лидерите на 12-те страни участнички, за да обсъдят ключови теми

"Успехът на тази среща на върха е присъединяването на Гърция към Инициативата на трите морета. Гърция беше приета като пълноправен член на Европейския съюз в Инициативата на трите морета, но успехът е и присъединяването на Молдова и Украйна като асоциирани партньори - две държави по пътя към членство в ЕС", каза президентът Дуда по време на пресконференцията.

Според него "тази среща на върха на трите морета е толкова важна, защото Инициативата на трите морета показа своята стойност, особено напоследък. Видяхме колко важни са всички инфраструктурни проекти, които вече сме предприели в рамките на инициативата "Три морета" или тези, които планираме да реализираме, както и тези, които се изпълняват в момента", обясни Дуда.

Инициативата "Три морета" приобщава и Украйна

Инициативата "Три морета" приобщава и Украйна

Според Радев България трябва да използва много по-ефективно международните инициативи и инструменти

Полският президент подчерта, че "необходимостта от доставки за Украйна и износът на продукти от Украйна - всичко това, за да може Украйна да функционира възможно най-нормално в изключително трудна ситуация - показаха колко важни са инфраструктурните връзки в Централна Европа и колко жизненоважно е сътрудничеството между нашите страни."

Президентът на Украйна Володимир Зеленски се присъедини към срещата чрез видео връзка.

"Участието на президента Зеленски в тази среща на върха е много важно, тъй като днес Украйна става асоциирана страна на Инициативата "Три морета", което ще ѝ позволи да се включи във всички инструменти на Инициативата, както и да получи достъп до инвестиции за проекти за стратегически междусистемни връзки. Украйна също ще се доближи до ЕС и ще може да се подготви по-добре за неговото възстановяване и възстановяване", каза Йоханис при откриването на срещата на върха. 

Джон Кери, специалният пратеник на президента на САЩ за климата, също участва в тазгодишната среща на върха. Преди началото на срещата на върха кабинетът на румънския президент обяви, че той ще подчертае важността на инициативата, предвид "бруталната и незаконна агресия" на Русия срещу Украйна през последната година и половина. 

По време на срещата президентът на Молдова Мая Санду се срещна с румънския премиер Марсел Чолаку. Санду изрази, че Молдова, която граничи с Украйна, е "готова да допринесе за свързаността и единството на Европа".

Двудневната среща на върха включва лидери от 12 държави от Европейския съюз (ЕС), разположени между Балтийско, Черно и Адриатическо море, както и представители на страни партньори. Целта е да засили сътрудничеството в областта на транспорта, енергетиката и цифровите технологии.

Инициативата "Три морета" включва Румъния, България, Унгария, Полша, Словакия, Словения, Австрия, Естония, Хърватия, Чехия, Латвия и Литва.

Тази година българската делегация е водена от заместник министър-председателят и министър на външните работи на България Мария Габриел, а не от президента Румен Радев, както бе в предишни години,