Говорител на гръцкият олимпийския комитет заяви, че програмата по предаването на олимпийския огън е променена и огънят няма да премине през част от центъра на Атина.

Причината е, че има опасения от антикитайски протести от страна на активисти за опазване на човешките права.

През последните дни Гърция промени няколко пъти маршрута на олимпийския огън заради спорадични протести срещу действията на Китай в Тибетската провинция.

При засилени мерки за сигурност, много зрители и протибетски активисти щафетата с олимпийския огън пристигна вчера в древния Акропол в Атина, което е края на обиколката на огъня в Гърция, предаде RFI.

Повече от 2000 полицаи охранявахагръцката столица поради опасения от демонстрации. Не се съобщава за сериозни инциденти и арестувани, а над гръцката столица кръжат полицейски хеликоптери. Полицията влезе в сблъсък с малка група антиглобалисти малко, след като щафетата навлезе в града, а пред Акропола група протибетски протестиращи бяха опънали транспарант "Свободен Тибет".

Днес олимпийският огън ще бъде предаден на домакина на Игрите - Китай, на специална церемония на построения от мрамор стадион Панатинайко в центъра на Атина.

Този стадион е бил арена на първите съвременни олимпийски игри през 1896 година.
На 31 март олимпийският огън ще потегли и ще пристигне в Пекин, където също ще има повишени мерки за сигурност.

Хиляди зрители се струпаха от различни части на града, за да наблюдават събитието, а улиците бяха украсени с гръцки, китайски и олимпийски знамена.

Вчера oлипмийският огън бе положен в свещена скала в Атинския Акропол, където прекара последната си нощ на гръцка земя.