Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви важна новина по време на посещение на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Атина. Според информация от турската частна телевизия NTV, турски граждани ще имат възможност да посещават десет гръцки острова в Егейско море без предварително издадена виза.

Седемдневната туристическа виза за турците ще бъде издавана на границата непосредствено преди тяхното влизане в Гърция. Сред островите, които се включват в тази облекчена регулация, са Хиос, Лесбос, Родос, Самос, Кос, Кастелоризо, Патмос, Лерос, Калимнос и Сими.

Този ход идва след посещението на турския президент, което беше първото му в Гърция от шест години насам. По време на срещата в Атина, Кириакос Мицотакис и Реджеп Тайип Ердоган подписаха декларация за приятелски отношения и добросъседство, в която се обещаха да се въздържат от действия, които биха могли да създадат напрежение и да разрешават споровете между двата съседни нации по приятелски начин.

Освен въпроса за облекчаването на визовия режим за туристически пътувания на турците, разговорите включваха и възможността за освобождаване от визи, с цел насърчаване на по-тясното сътрудничество между турските и европейските студенти. Този ход се вписва в постепенните усилия за подобряване на взаимоотношенията и сътрудничеството между Гърция и Турция.

Ердоган пристигна в Атина за изглаждане на отношенията

Ердоган пристигна в Атина за изглаждане на отношенията

Той изрази оптимизъм за бъдещето на гръцко-турските отношения