Потребителите, които намалят консумацията на електроенергия през зимните месеци, ще бъдат възнаградени с по-големи субсидии. Това заяви гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, цитиран от Ройтерс.

От миналата година Гърция използва държавни средства, за да помогне за намаляване на сметките за електроенергия за домакинствата и бизнеса, които се борят да се справят със скока в цените, изострен от инвазията на Русия в Украйна.

Наред със субсидиите, Гърция наложи таван на плащанията към производителите на електроенергия, за да отрази техните реални производствени разходи, като на практика премахна допълнителната такса върху сметките за електроенергия. От юли това е осигурило повече от 2 милиарда евро.

Говорейки пред гръцкото радио Sfera, Мицотакис каза, че правителството ще предложи на гражданите постепенни субсидии като стимул да намалят потреблението на енергия. "Колкото повече енергия спестите в сравнение с миналогодишната сметка, толкова по-голяма субсидия ще получите", каза гръцкият премиер.

Гърците откриха как да не плащат сметките си за ток

Гърците откриха как да не плащат сметките си за ток

Модата на енергийния туризъм

Миналата седмица Европейската комисия предложи мерки, изискващи от страните от ЕС да намалят потреблението на електричество по време на пиковите часове на цените и да принудят фирмите за изкопаеми горива да споделят печалбите.

Мицотакис посочи, че правителството ще обложи неочакваните приходи на гръцките рафинерии и ще използва постъпленията, за да предложи повсеместни субсидии за нафта за отопление.

Гърция, която използва повече от 40% от своя газ, за ​​да генерира електричество, намали вноса на газ от руски тръбопроводи и увеличи капацитета за съхранение на единствения си терминал за втечнен газ, за ​​да предотврати евентуален бъдещ недостиг на газ.

Някои газови централи също ще тестват способността си да преминат към петрол по-късно този месец, каза министърът на енергетиката Костас Скрекас във вторник пред Skai TV. Той изключи възможността за спиране на електрозахранването през зимата, за да се гарантира сигурността на енергийните доставки, като "почти нулев шанс".