Официални лица от новото дясно правителство на Гърция обещаха да се ускори процеса по предоставяне на убежище за мигранти и бежанци и да се подновят депортациите в съседна Турция, въпреки възобновеното напрежение между двете страни членки на НАТО, съобщава "Асошиейтед прес".

В Гърция арестуваха двама за фалшификация на български паспорти за мигранти

В Гърция арестуваха двама за фалшификация на български паспорти за мигранти

Продавали ги по 5 хил. евро с приблизителна печалба 1 млн. евро

Новият премиер Кириакос Мицотакис се срещна с Димитрис Аврамопулос, гръцкия еврокомисар по въпросите на миграцията и вътрешните работи, като правителствени служители по-късно заявиха, че разговорите са били съсредоточени върху бързо намаляване на молбите за убежище и завръщане към условията на споразумението между Европейския съюз и Турция от 2016 г., което позволява депортирането на мигранти, чиито молби са били отхвърлени.

Дясната "Нова демокрация" на Мицотакис спечели парламентарните избори преди седмица, като обеща да намали данъците и и да вземе по-строги мерки по отношение на миграцията. Гърция и Турция в момента са в конфликт заради спор по отношение правата за сондиране за газ и нефт около бреговете на остров Кипър.